4 qershor 2020

Në këtë situatë pasigurie me shumë stres, shqetësim, ankth ku shumë plane të aktiviteteve të rëndësishme janë ndryshuar, qenia njerëzore vuan fort në këtë kohë pandemike. Kur në një pjesë të botës, njerëzit janë mbërthyer në shtëpitë e tyre, në pjesë të tjera ende kemi njerëz që përpiqen të mbrojnë veten duke shpëtuar nga lloje të ndryshme të konflikteve të luftës. Ata duan të qëndrojnë gjallë duke u përpjekur të gjejnë vend të sigurt për shkak të detyrimit për të ikur nga vendet e tyre të atdheut.

Grupi Punues i EAP për Refugjatët (WGRf) janë shumë të përfshirë në monitorimin e mirëqenies së shëndetit mendor të refugjatëve që jetojnë në kampe. Duke kontrolluar informacionin nga agjenci të ndryshme ndërkombëtare, ne jemi interesant të dimë gjendjen shëndetësore dhe mirëqenien e refugjatëve ndërsa ata janë duke marrë lloje të ndryshme të trajtimeve psikosociale. Me anëtarët e WGRf, ne kemi kontakte të rregullta në lidhje me situatën e refugjatëve dhe veçanërisht për personat që ofrojnë ndihmë psikologjike në kampe. Rezultati nga kontaktet që WGRf kishte në takime të ndryshme, vendosi të organizojë Konferencën e Parë Evropiane për Çështjen e Refugjatëve, që po planifikon të mbahet në tetor, 17-18-2020 në Prishtinë, Kosovë.

Shpresojmë që kjo Konferencë të organizohet duke ftuar shumë pjesëmarrës ndërkombëtarë duke qenë prezent drejtpërdrejt në Prishtinë.

Ky plan ishte para kufizimeve të COVID-19. Ne e kuptojmë se është me rrezik të mbajmë takimet e EAP dhe konferencën këtë tetor në Prishtinë. Për shumë pasiguri. Kështu që ne ramë dakord të shtyjmë konferencën për Takimet e EAP në Tetor 2021 në Prishtinë.

Por, disa raporte të lajmeve tregojnë se situata me refugjatët në disa kampe është e mjerueshme, e rrezikshme dhe një gjendje alarmante, veçanërisht gjatë situatës pandemike. Sipas disa agjencive “Të paktën 110,000 njerëz aktualisht jetojnë në ambientet e migrantëve – 40,000 prej tyre në kampe të mbipopulluara në pesë ishuj”.

Groups Grupet e ndihmës i kanë kërkuar Greqisë që të evakuojë kampe, duke paralajmëruar rrezikun e përhapjes së virusit që lëviz shpejt, në mesin e njerëzve që jetojnë në kushte skandaloze, është i lartë dhe që të përmbajë një shpërthim në mjedise të tilla do të ishte “e pamundur”.

https://www.euractiv.com/topics/refugee-camps/

… Coronavirus gjithashtu po ngre probleme për refugjatët përtej politikës publike, pasi pronarët e paskrupullt kanë kërkuar që të rrisin qiratë e tyre.

Një lajm i mirë ishte, se një grup prej 50 fëmijëve migrantë të pashoqëruar midis moshës pesë dhe 16 vjeç, u dërguan në Gjermani. Një duzinë tjetër ishte nisur për në Luksemburg. Kjo ndodhi pas përhapjes së koronavirusit në mesin e refugjatëve që kanë qëndruar në kampe greke, ku kushtet janë jo-sanitare dhe të vështira për nevojat elementare elementare. Qeveria Greke ka frikë se situata në kampe mund të kontrollohet më lehtë dhe të përhapet tek qytetarët.

https://www.aljazeera.com/news/2020/04/pandemic-pushes-harder-greek-refugee-policy-solidarity-200420201314090.html

Raporti i IRC tregon se kohët e fundit Greqia pret afërsisht 50,000 refugjatë në Ishujt Grekë ku ekipet e tyre po ofrojnë trajnim për punë dhe mbështetje psikosociale. Por akoma, sipas Komitetit Ndërkombëtar të Shpëtimit (IRC), “është e turpshme që njerëzit që kërkojnë siguri dhe mbrojtje arrijnë në brigjet e Evropës vetëm për t’u kërcënuar nga forcat Evropiane”.

Duket se askush nuk po kërkon njerëz të arratisur nga vendi i tyre i jetesës dhe më poshtërues, duke dëmtuar dinjitetin e tyre dhe të drejtat elementare të njeriut. Për më tepër, refugjatët që jetojnë në kampe po sulmojnë për keqpërdorim dhe zhdukje. Dhe të gjitha këto po ndodhin përpara Evropës, të cilët janë shpallja e nevojës themelore të të drejtave të njeriut.

https://www.rescue.org/country/greece

Të gjitha këto raporte që duam të ndajmë me psikoterapistët e EAP nuk janë aspak për të kritikuar kolegët tanë nga Greqia ose vendet e tjera, por vetëm për të ngritur shqetësimin tonë për përgjegjësinë etike të psikoterapistëve në EAP. Ne vlerësojmë angazhimin e madh të linjave të frontit grek (psikoterapistë, punonjës socialë, infermierë, mjekë, vullnetarë) për të lehtësuar situatën sa më mirë që të munden. Ne jemi të vetëdijshëm se kjo është çështje politike në nivelin evropian, dhe ne nuk jemi një organizatë politike, por një organ profesional që është përgjegjës për shëndetin mendor dhe mirëqenien e njerëzimit.

WGRf nuk mund të pajtohet duke qëndruar larg situatës se çfarë po ndodh me refugjatët në kampe përreth Evropës. Sidomos, ne jemi në anën e kujdestarëve që po investojnë shumë angazhim profesional duke shërbyer ndihma psikologjike, sociale, këshilluese dhe psikoterapeutike për refugjatët në kampe.

Ne do të vazhdojmë të ofrojmë informacione aktuale me ndihmën e NAO-ve tona dhe të mbështesim një shkëmbim përmes postës ose ndoshta nga një dhomë bisede për këtë çështje.

Në emër të WGRf

Enver Cesko

Maj, 2020